VillaMusicRights is hét alternatief voor Buma/Stemra. Zakelijke gebruikers, zoals winkels, horecabedrijven en omroepen, sluiten een licentie bij ons af tegen een duidelijk tarief. Songwriters of componisten houden al hun rechten zelf in handen en beheren deze via onze website.

> Lees verder 


BEN JE ONDERNEMER?

1. Luister naar muziek
2. Selecteer muziek
3. Schaf licentie aan

 

Inloggen Aanmelden Informatie


BEN JE COMPONIST?
1. Upload je muziek
2. Bepaal het tarief (licentie)
3. Bepaal de periode (licentie)

Inloggen Aanmelden Informatie


Like us op onze Facebook pagina

BLOG: Wat is plagiaat?

« Terug naar het nieuwsoverzicht


 

Blurred Lines was een grote hit voor Robin Thicke en Pharrell Williams. Misschien dachten zij te kunnen gaan rentenieren van de opbrengsten. Dat valt tegen: de kinderen van Marvin Gaye beweren dat zij plagiaat hebben gepleegd en kregen daarin van een rechter gelijk. Zij vinden dat Blurred Lines erg lijkt op het nummer Got To Give Up van hun vader.

 

 

Jay Z en Beyoncé

 

Ook Jay Z en Kanye West zijn aangeklaagd voor plagiaat. Zanger Joel Mac claimt dat het nummer Made In America dat op hun album staat oorspronkelijk van hem is. Ook Beyoncé Knowles ligt onder vuur, omdat het nummer XO plagiaat zou zijn. Een man die zegt bevriend te zijn met een achtergrondzangeres van Beyoncé liet naar eigen zeggen zijn nummer XOXO horen en denkt dat het nummer op die manier bij Knowles is gekomen.

 

 

Plagiaat, wat is dat eigenlijk? Plagiaat is het overnemen van het werk van iemand anders, waarbij de indruk wordt gewekt dat het een eigen, oorspronkelijk werk betreft van degene die plagiaat pleegt. In de muziek wordt het meestal beoordeeld aan de hand van het akkoordenschema, de melodielijn, toonsoort, tempo en arrangement. 

 

Wel of geen plagiaat?

 

Plagiaat is van alle tijden. Een bekend geval is My Sweet Lord van George Harrison dat opvallende overeenkomsten zou vertonen met het nummer He's So Fine van The Chiffons. Harrison verloor de rechtszaak, maar kocht later de rechten van het nummer op. Van recenter datum is de beweerde overeenkomst tussen Creep van Radiohead en The Air that I Breathe van The Hollies. Zowel in het geval van George Harrison als van Radiohead kan je je afvragen wat de overeenkomst is.

 

Omgekeerd wordt in sommige gevallen aangenomen dat er geen sprake is van plagiaat, terwijl de overeenkomsten manifest zijn. Luister maar eens naar The Banjo Song van The Big Three en Venus van Shocking Blue.

 

Koos Kalkman,
directeur VillaMusicRights
 
Reageer op dit bericht via Facebook


« Terug naar het nieuwsoverzicht