VillaMusicRights is hét alternatief voor Buma/Stemra. Zakelijke gebruikers, zoals winkels, horecabedrijven en omroepen, sluiten een licentie bij ons af tegen een duidelijk tarief. Songwriters of componisten houden al hun rechten zelf in handen en beheren deze via onze website.

> Lees verder 


BEN JE ONDERNEMER?

1. Luister naar muziek
2. Selecteer muziek
3. Schaf licentie aan

 

Inloggen Aanmelden Informatie


BEN JE COMPONIST?
1. Upload je muziek
2. Bepaal het tarief (licentie)
3. Bepaal de periode (licentie)

Inloggen Aanmelden Informatie


Like us op onze Facebook pagina

STRATEGISCHE POSITIONERING MUZIEKPLATFORMS

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Gebruikers betalen Buma/Stemra (componisten) en Sena (uitvoerenden) voor de rechten van het gebruik van achtergrondmuziek.  Voornamelijk zelfstandig ondernemers vinden dit bedrag (veel) te hoog en begrijpen niet waarom er een dergelijk bedrag betaald moet worden. Niettemin worden de zgn. "switching costs" (de overstapkosten) als hoog ervaren door de achtergrondmuziekgebruikers. De monopolisten Buma/Stemra en Sena geven aan dat de organisaties inmiddels volledig transparant zijn; dit wordt echter niet als zodanig ervaren door de afnemers. Opvallend is dat de monopolisten ondanks het slechte imago nauwelijks hinder ondervinden van nieuwkomers op het gebied van rechten van de artiest. De belangrijkste redenen hiervoor zijn onbekendheid met nieuwe initiatieven en een groter, gevarieerder muziek-aanbod via de monopolisten. Gebruikers hebben het gevoel dat ze niet echt een keuze hebben, waardoor de monopolist mogelijk de prijs hoog kan houden. Ook blijken er in de praktijk - na overstap naar een nieuw initiatief - grote kortingen te worden aangeboden door de monopolisten.

 

De artiesten die achtergrondmuziek maken en beschikbaar stellen zien dit niet als hun primaire inkomstenbron; het is iets wat ze erbij nemen. Zij zijn ervan overtuigd dat muziek de omzet positief beïnvloedt. Artiesten vinden het vrij gemakkelijk om te wisselen tussen platforms. Degenen die zich bij VillaMusicRights hebben aangesloten hebben dit gedaan op basis van slechte ervaringen met Buma/Stemra en Sean, uit gemak en goede online vindbaarheid. De artiesten zien dat de inkomstenstroom vanuit VillaMusicRights groeiende is.

 

Een onderneming die opkomt voor de rechten van de artiest en die toegang verleent tot de muziek, zoals VillaMusicRights, dient dynamisch te zijn van opzet, door snelle ontwikkelingen in de markt voor achtergrondmuziek. Voor artiesten gaat het dan vooral om de groei van online faciliteiten. Ondernemers willen een kant-en-klaar product als het gaat om muziek en rechten. Ook moet het platform gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn.

 

MICHIEL MOUS schreef zijn afstudeerscriptie aan de Universiteit vanTilburg over de strategische positionering van muziekplatforms« Terug naar het nieuwsoverzicht